Fundacja Oikonomos
2013.06. 15

Warsztaty kulinarne "Tutejsze smaki" - inauguracja




Fundacja "Oikonomos" ma zaszczyt zaprosić Państwa na warsztaty kulinarne "Tutejsze smaki". Pierwsze, zapoznawcze spotkanie odbędzie się 29 czerwca (sobota) w Centrum Kultury Prawosławnej przy ul. Św. Mikołaja 5 w Białymstoku. Wspólnie nauczymy się robić mrowisko - ciasto, które na pewno widzieliście na weselach czy chrzcinach, ale nie odważyliście się dotąd spróbować przyrządzić je samodzielnie :)

Chętnych prosimy o wcześniejsze zapisywanie się pod nr tel. 603 660 644 lub fundacja@oikonomos.pl. Obowiązuje składka 10 zł na zakup składników do przygotowania ciasta.



Skąd pomysł na warsztaty "Tutejsze smaki..."?

Pomyśleliśmy, że z łatwością potrafimy powiedzieć jaki rodzaj pizzy lubimy najbardziej, chętnie wychodzimy ze znajomymi na sushi, o każdej porze dnia i nocy możemy kupić produkty z odległych krajów, a nie potrafimy przygotować i docenić potraw naszej kuchni regionalnej, tutejszej. A przecież kuchnia, jaką pielęgnujemy i potrawy, jakie przygotowujemy, są jednym z przejawów naszej tożsamości.

Kuchnia podlaska jest jedną z najlepszych regionalnych kuchni Polski. Wynika to z nakładającymi się od stuleci wpływów kuchni polskiej, litewskiej, białoruskiej, rosyjskiej, żydowskiej i tatarskiej. My chcielibyśmy „ocalić od zapomnienia” kuchnię ludzi mieszkających tu od pokoleń, a także kuchnię, której przejawem jest zgodność z kalendarzem – zarówno tym dosłownym (pory roku), jak i religijnym (wyznaczaną przez święta i posty). W ramach projektu przypomniane zostaną jednak nie te najpopularniejsze smaki Podlasia, jak kiszka ziemniaczana, pierekaczewnik czy kindziuk, ale te mniej znane, kultywowane głównie na podlaskich wsiach. Postaramy się, aby zaprezentowały je autentyczne gospodynie wiejskie. Oprócz tych potraw chcieliśmy zwrócić uwagę także na kuchnię związaną z obrzędami religijnymi podlaskich prawosławnych. Będą więc potrawy przygotowywane przez siostry zakonne, a także żonę prawosławnego księdza.

A na razie zapraszamy na zapoznawcze warsztaty kulinarne, podczas których przy przygotowywaniu i degustowaniu mrowiska zastanowimy się, czego chcielibyśmy się wspólnie nauczyć :)